Kako vježbanje utječe na sastav tijela?

Ako gledamo na sastav ljudskog tijela kroz prizmu rekreativnog vježbanja, onda govorimo o podjeli na masnu i nemasnu masu. Točnije, zanima nas omjer između masnog i mišićnog tkiva. 

Zdrav omjer masne i nemasne mase razlikuje se prema dobi i spolu, a redovitim tjelesnim vježbanjem ga možemo postići. 

Kad govorimo o zdravom postotku masnog tkiva za odrasle osobe koje nisu vrhunski sportaši, onda je to za žene od 18 do 31 %, a za muškarce od 8 do 24 %. 

Zbog održavanje reproduktivnog zdravlja i hormonske ravnoteže, ženskom je organizmu potrebna veća količina masnog tkiva nego muškarcima. 

Normalni postotak mišićne mase u žena kreće se u intervalu od 24 do 35 %, a u muškaraca od 33 do 44%. 

Kod osoba koje redovito provode treninge aerobnog tipa kao što je trčanje, vožnja bicikla, aerobik, i sl., doći će do smanjenja masnog tkiva bez značajnog povećanja mišićne komponente. 

Kad se vježba s opterećenjem, odnosno s utezima, primarno će doći do povećanja mišićne mase, no utjecaj na smanjenje masne mase također postoji. Pošto trening s utezima povećava postotak mišića, a više mišićne mase povećava bazalni metabolizam, tijelo će trošiti više energije i u vremenu u kojem se ne trenira. 

Također količina masne mase iz koje tijelo uzima energiju za vrijeme treninga s utezima uvelike ovisi o izboru vježbi, intenzitetu, trajanju treninga, trajanju pauza, između serija, itd.

Aerobni tip treninga u kombinaciji s treningom s utezima utjecat će na obe navedene komponente tjelesnog sastava. 

Uz sve navedeno za veću učinkovitost opisanih pojava vrlo je bitna uravnotežena prehrana te kvalitetan odmor.

Share This Post
Komentiraj!
00