Koji program treninga izabrati ukoliko želite smršaviti?

Mršavite kada je količina energije koju je organizam metabolizirao iz hrane i pića koje ste konzumirali manja od količine energije koju organizam potroši na fiziološke procese i kretanje u nekom vremenskom periodu.

Često ćete čuti da se ne može mršaviti ako trenirate bez da ste regulirali prehranu. To je istina ukoliko unosite više hrane nego što vam je potrebno za održavanje trenutne težine te je taj višak toliki da ga nekom normalnom količinom treninga ne možete potrošiti. No, ukoliko ne pretjerujete s unosom hrane, kalorijski deficit možete postići i samo treniranjem. No, je li to baš tako lagano, probat ćemo odgovoriti u ovom tekstu.

Koji je tip treninga najučinkovitiji kod mršavljenja i koliko sati treninga je potrebno da bi se smršavilo?

Radi lakšeg računanja pretpostavit ćemo da unosite točno onoliko kalorija koliko je potrebno da biste održali trenutnu tjelesnu težinu te da želite izgubiti jedan kilogram masnog tkiva trenirajući.

Da biste smršavili jedan kilogram masti potrebno je biti u kalorijskom deficitu 7700 kcal.

Koliko će pojedinac potrošiti energije na treningu uvjetovano je mnoštvom faktora te se uvelike razlikuje od osobe do osobe. 

Navest ćemo neke prosječne podatke o potrošnji energije izražene u kilokalorijama na određenim treninzima u sat vremena:

  • ​Pilates: 150 – 300
  • Power Pilates: 200 – 400
  • Yoga: 180 – 320
  • Aerobik: 280 – 500
  • Step Aerobik: 320 – 550
  • Zumba: 280 – 500
  • Trening s utezima: 200 – 400
  • HIIT: 400 – 750
  • Functional training: 350 – 600

Iz navedenog se da zaključiti kako će nam biti potrebno između 10 i 19 sati HIIT treninga i te čak između 25 i 51 sat pilatesa kako bismo izgubili jedan kilogram masnog tkiva.

Treninzi u kojima trošimo više energije brže će nas dovesti do tog cilja, no bitno je naglasiti da takvi treninzi ponekad nisu prilagođeni početnicima, kao što je na primjer HIIT (High Intensity Interval Training) te radi toga savjetujemo da, ukoliko ste početnik koji želi smršaviti, prakticirate treninge nižeg do srednjeg intenziteta, ali više sati tjedno.

Možemo zaključiti da se smršaviti trenirajući sigurno može, no složit ćemo se da je ono lakše ukoliko kalorijski deficit stvorimo i umanjenim unosom hrane. Primjerice, ukoliko napravimo kalorijski deficit od samo 200 kcal dnevno prehranom te odradimo tri umjerena treninga tjedno na kojima ćemo zbirno potrošiti 1000 kcal već za od prilike tri tjedna ćemo izgubiti prvi kilogram masnog tkiva bez puno muke i odricanja.

Share This Post
Komentiraj!
00